Pot sa recunosc ca ideea nu este a mea. Am vazut intr-o zi pe facebook un tort asemanator. Mi-a placut cum arata, mi-a placut ideea unui dipolomat mai altfel. Am salvat poza, cu gandul ca atunci cand se vor coace capsunile la noi in gradina sigur il voi face. Ei, uite ca chiar am reusit sa-l fac. Sincer acolo unde l-am vazut nu stiu ce reteta avea pentru ca nu am studiat. Am folosit ce am vrut eu, ce am avut si in functie de timpul avut la dispozitie.
Ingrediente:
800 gr aluat de foietaj (2 foi)
400 ml frisca
700 gr iaurt gras
100 gr zahar pudra
fructe din 3 cutii de compot (ananas, tropical, exotic)
30 gr gelatina
200 gr jeleu de capsuni
1,5 kg capsuni proaspete
Mod de preparare:
Din aluatul fraged am taiat pentru baza tortului o foaie pe dimensiunea dorita, pe care am copt-o la 200°C pana s-a rumenit (10 min). Din restul de aluat am decupat dupa cum se vede in poza lateralele laditei, pe care de asemeni le-am copt. Restul aluatului ce a ramas, fiind baghete ramase din decupaj le-am copt si bineinteles le-am mancat ca pe niste saratele (mai putin sarate).
Frisca batuta se amesteca cu iaurtul la care am adaugat zaharul pudra. Adaugam gelatina hidratata si topita si fructele scurse bine.
Baza se pune in tava care a fost imbracata in folie alimentara. Punem frumos compozitia de frisca cu fructe,nivelam, acoperim cu folie si dam la rece 2-3 ore cel putin. Pentru a termina aranjamentul rasturnam pe un blat tortul noastru. Facem manevre delicate pentru a nu avea surprize neplacute. Indepartam folia care acopera baza. Punem desupra platoul pe care va fi tortul si rasturnam din nou. Indepartam si folia de deasupra. Fixam pe laterale formele de pereti ai laditei, cu grija pentru ca aluatul de foietaj se sfarama foarte usor. Apoi pentru definitivarea decorului trecem fiecare capsuna prin jeleul nostru de capsuni si le asezam deasupra. Am mai folosit si cateva frunze proaspete de la capsuni pentru o tenta mai reala in a imita ladita cu fructe proaspat culese.
Sper ca v-a placut ideea mea. Va astept cu pareri in sectiune de comentarii.