ROSA DAMASCHENA sau Trandafirul de Damasc este cea mai potrivita varietate de trandafir cautata pentru dulceata. Succesul se datoreaza parfumului intens si infloririi abundente.
Trandafirii de dulceata au in componenta petalelor: multiminerale, multivitamine, antioxidanti, avand efecte benefice asupra sistemului nervos central si aparatului digestiv.
Din petalele de trandafiri se pot face: dulceata, sirop, serbet, otet, uleiuri, sapunuri, parfumuri, ceaiuri, detergenti, odorizante.
Ingrediente;
300 gr petale de trandafiri
1 l apa
1 kg zahar
1 lamaie
Mod de preparare:
Petalele trebuie desprinse cu grija. Prindem in palma tot trandafirul si cealata mana vom scoate sepalele verzi ale florii si de asemeni si staminele din interiorul florii. Cu o foarfeca vom taia partea alba a petaleleor. Punem apoi petalele pe o hartie alba pentru a separa mai usor daca a mai ramas ceva.
Petalele se pun intr-un bol si stoarcem lamaia peste. Frecam petalele pana cand isi lasa zeama roz.
Apa si zaharul se pun la fiert si se lasa pana cand obtinem un sirop legat. Punem si petalele si lasam sa fiarba pana cand duleceata se leaga bine. Intre timp mai adunam de pe dulceata spuma formata deasupra. Punem dulceata in borcanele sterilizate si le inchidem.
Ador trandafirii , dar niciodata nu am crezut ca se pot face atatea delicii din petale de trandafiri , felicitari pentru reteta chiar sunt curioasa si o sa incerc si eu mai ales ca am atatia trandafiri in gradina mea !
FOARTE FRUMOS SI GUSTOS