Pui intreg la cuptor

 

Pentru un pranz sau o cina copioasa puiul la cuptor cu garnitura de cartofi si o salata de cruditati sau dupa peferinta o alta salata sau chiar muraturi, este usor de pregatit . Dureaza putin curatarea si condimentarea puiului, cateva minute pentru cartofi si restul este rezolvat de cuptor.

Ingrediente:

1 pui de 1,600 kg

sare, piper macinat, boia dulce

1,5 kg cartofi

sare, piper, 1 crenguta rozmarin, 3 catei usturoi

ulei de masline

Mod de preparare:

Pentru pregatirea puiului este necesar sa respectam cateva reguli. De cate ori luam mainile de pe carne ne spalam pe maini si apoi atingem restul lucruilor de care avem nevoie. Stim cu totii ca puiul poate contamina cu salmonella. Folosim eventual o lingura cu care sa presaram condimentele sau din recipiente care apoi pot fi curatate la exterior.

Bun, deci condimentam puiul la interior cu sare si piper( daca doriti puteti adauga si alte condimente dupa preferinta, eu am folosit doar atat). Apoi condimentam si la exterior masand bine puiul. Lasam puiul macar 30 min asa pentru a absorbi din condimente.

Pentru a nu se desface la copt, ca mai apoi sa nu fim foarte multumiti de aspect, il legam putin . Taiem varfurile aripilor care se cam ard in cuptor. Fixam cu sfoara aripile cat mai strans de corpul puiului si apoi legam si picioarele .

Legat fedeles il asezam pe un gratar care va fi aseazat in tava de copt. Cartofii curatati si taiati in bucati mari se pun in tava sub pui. Stropim puiul cu ulei de masline peste tot. Plusul de ulei se va scurge peste cartofi. In tava peste cartofi se adauga 300 ml apa.

Dam la cuptor la o temperatura de 230ºC pentru 30 min. Dupa acest timp scadem temperatura la 190ºC si mai stropim puiul din cand in cand cu lichidul din tava. Eu am adaugat la cartofi cand am scazut temperatura si 3 catei de usturoi zdrobiti putin si o crenguta de rozmarin.

Puiul meu s-a facut cam intr-o ora si jumatate.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns