Cozonaci imbatati – umpluti cu nuca

 

 

I-am vazut pregatiti de foarte multe gospodine si m-a incantat ideea.  Am cautat reteta, am gasit-o pe undeva pe net, nu mai stiu pe unde, deci nu ma blamati ca nu precizez sursa exacta, am omis sa scriu si asta in caietul meu de retete.

Am ezitat o vreme sa-i fac, deoarece acesti cozonaci au un timp destul de lungut de preparare, deci ar fi trebuit sa fiu acasa.

Acum le-a venit vremea si iata ca m-am apucat de lucru.

Nu am poze pe etape acum, dar promit ca voi mai face si sper sa-mi permita si timpul si spatiul sa pot face poze.

Ingrediente:

Maia:

25 gr drojdie proaspata, 30 gr faina, 60 ml lapte caldut

Aluat:

150 gr unt

2 oua intregi + 3 galbenusuri

coaja rasa de la o lamaie si o portocala

1 lingura esenta de rom

1 lingura extract de vanilie

80 gr zahar tos

600 gr faina

60ml lapte

Umplutura:

500 gr nuca

200 gr zahar pudra

50 gr cacao neagra

3 oua

50 ml coniac

Sirop:

600 gr zahar, 200 ml apa, 200 ml coniac, o pastaie de vanilie

 

Mod de preparare:

Maia:

Drojdia se lichefiaza cu o lingurita de zahar, se adauga faina si laptele si se lasa la crescut la caldura.

Aluat:

Amestecam ouale intregi, galbenusurile cu zaharul, coaja de lamaie si portocala, aromele de vanilie si rom. Adaugam faina, maiaua si laptele rece. Folosim la framantat robotul cu carlig ( daca avem). Adaugam intre timp si untul taiat cubulete si mixam pana obtinem un aluat omogen.

Acoperim vasul cu folie alimentara si dam la frigider 2 ore (isi va dubla volumul in acest timp).

Dupa ce au trecut cele doua ore, scoatem aluatul, il impartim in doua parti egale, il infoliem bine si il lasam din noua la frigider 3 ore.

In acest timp putem pregati umplutura. Macinam nuca in robot foarte bine pana cand devine cremoasa. Adaugam ouale, zaharul, cacaua si coniacul.

Dupa cele trei ore de stat la rece scoatem pe rand fiecare bucata de aluat din frigider. Intindem o foaie ajutandu-ne de putina faina. Punem jumatate din umplutura pe care o intindem uniform pana la marginea foii si rulam foarte bine.  Infoliem sucitura in folie alimentara  si o dam la congelator pentru 30 min. Facem la fel si cu a doua  bucata de aluat.

Pregatim intre timp 2 tavi de cozonac pe care eventual le imbracam in hartie de copt.

Se scot scuciturile din congelator, se taie pe lungime in jumatate si se impletesc. Asezam cu grija cozonacii in tavi si ii acoperim din nou cu folie alimentara si ii dam din nou la frigider, de aceasta data pentru opt ore.

Dupa aceste opt ore lungi de asteptat, scoatem folia si punem tavile in cuptorul rece in care vom pune un vas cu apa clocotita. Inchidem usa cuptorului si ii lasam in aceasta „sauna” pentru 30 min dupa care se scot.

Scoatem si vasul cu apa si incalzim apoi cuptorul la 160ºC si punem cozonacii la cuptor pentru 45 min. Eu nu am folosit functia de ventilatie.

Dupa ce sunt gata se scot din cuptor si din tavi. Se lasa sa se racoreasca insa nu trebuie sa fie reci complet.

Avem si siropul gata pregatit din zaharul pus la fiert in apa.Cand siropul este gata se ia de pe foc si il lasam sa se racoreasca putin. Adaugam pastaia de vanilie si coniacul.

Am pus cozonacii intr-o tava in care au incaput amandoi, am turnat siropul caldut si i-am lasat la imbaiat 15 min, insa cred ca as fi putut sa-i mai las putin (asta am realizat abia cand i-am taiat).

Se scurg de plusul de sirop si se pun din nou in tavile in care i-am copt, de aceasta data fara hartie. Se acopera cu folie alimentara si iar avem de asteptat cateva ore (5-6).  Abia apoi ne putem desfata cu cateva felii bune de  cozonac pufos, plin de nuca si placut insiropat.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns