Ne place foarte mult somonul de aceea il gatesc foarte des. De aceasta data l-am gatit la cuptor si langa am pus un risotto bun si cremos.
Ingrediente:
6 rondele de somon
sare si piper
sumac
2 portocale
150 ml vin alb
1 pahar de apa
Risotto:
250 gr orez Arborio
750 ml supa de pui
150 ml vin alb
4 catei de usturoi
1 ceapa
75 ml ulei de masline
sare si piper
Mod de preparare:
Pestele se spala cu apa rece si apoi se usuca cu un servetel de hartie. Condimentam cu sare si piper, adaugam putin sumac pentru o aroma placuta de lamaie. In tava punem putin ulei de masline si asezam feliile de peste. Stoarcem portocalele si punem zeama peste peste. Turnam vinul alb si apa in tava si dam la cuptor . Lasam pestele pana cand este frumos rumenit, aprox 30 min.
Pentru a pregati risotto este necesar acel orez special pentru asta. Mie imi place orezul Arborio.
Pentru un risotto reusit trebuie sa stam neparat langa aragaz tot timpul gatirii, pentru a amesteca mereu.
Ceapa si usturoiul se toaca marunt si se pune la calit in uleiul de masline. Cand ceapa este translucida adaugam orezul si amestecam bine, il lasam 1-2 min sa se amestece foarte bine si sa se imbibe in ulei. Adaugam vinul peste orez si lasam sa fiarba, amestecand mereu in cratita. Pe masura ce lichidul se evapora vom adauga apoi supa cate un polonic. Sa fiarba suficient de bine vom avea nevoie de un timp de gatire de aprox. 18 minute.
Pentru o cremozitate mai accentuata la final vom adauga un cub de unt.
Reteta cere si parmezan ras, insa eu nu l-am pus de aceasta data, din cauza de mofturosi…