Aceasta placinta se poate face atat de post cat si cu aluat bogat in oua, lapte, unt, smantana.
Acum chiar daca e de post tot am pus un strat generos de mere pentru ca asa imi place, cu multe, multe mere.
Ingrediente:
1 kg faina
250 gr margarina
100 gr zahar
200 gr smantana vegetala( de gatit)
coaja de la o lamaie
200 ml apa calduta
15 gr drojdie proaspata
1 lingura scortisoara
1 lingura cacao
Umplutura:
2 kg mere
200 gr zahar
40 gr amidon( 2-3 linguri de gris sau un plic de budinca)
Mod de preparare:
Pentru mai multe detalii privind modul de praparare si de lucru puteti vedea reteta AICI.
Merele curatate si date pe razatoare sau macinate in robot cum am facut si eu se amesteca cu zaharul, putina scortisoara si amidonul( grisul sau budinca). Punem merele intr-o cratita si le punem cateva minute pe foc pana cand zaharul este topit. Se lasa sa se raceasca.
Framantam un aluat cu ingerdientele noastre de aici , pentru ca reteta este de post.
Nu este nevoie sa lasam aluatul sa creasca.
Impartim aluatul in 2 parti egale, intindem foaie de 3-4 mm peste care presaram din abundenta amestecul de cacao si scortisoara. Rulam cat mai strans. Taiem ruloul in felii de 1 cm pe care apoi le vom aseza in tava de copt care a fost unsa cu putin ulei sau am pus o hartie de copt. Presam apoi feliile de aluat pana cand se unesc foarte bine intre ele si se ridica si pe peretii formei. Punem merele si nivelam frumos.
Pe o hartie de copt punem feliile din celalalt rulou, le presem pentru a obtine o foaie cat mai reusita pe care apoi cu indemanre si atentie o vom rasturna peste mere pentru a le acoperi in totalitate.
Dam la cuptor pana cand placinta noastra este frumos aurita.