Basbousa sau Hareeseh sau Nammoura este o prajitura dulce traditionala din Orientul Mijlociu care isi are originea in Egipt. Se face ditr-un amestec de seminte si se indulceste cu sirop cu apa de flori de portocal sau cu sirop de apa de trandafiri. Aceasta prajitura in Turcia se numeste Revani.
Ingrediente:
500 gr gris
200 gr nuca de cocos
100 gr alune nesarate macinate
2 plicuri praf de copt
coaja rasa de la 2 lamai
150 ml ulei
750 ml lapte
Decor:
Alune, nuci caju, fistic
Zahar pudra
Sirop:
600 ml apa
300 gr zahar
zeama de la o lamaie
esenta de vanilie
Mod de preparare:
Intr-un vas amestecam toate ingredientele uscate. Intr-un alt vas amestecam laptele cu uleiul pe care apoi le turnam peste ingredientele uscate si omogenizam amestecul.
Intr-o forma rotunda , de preferat una care nu necesita sa fie unsa si tapetata se torna compozitia care apoi se da la cuptor pentru 60 min la foc mediu.
Intre timp pregatim siropul: punem la fiert apa cu zaharul la care apoi adaugam zeama de lamaie si esenta de vanilie.
Cand prajitura este coapta scoatem din cuptor si adaugam treptat siropul pana cand punem toata cantitatea de sirop. Va dura ceva tim, pentru ca va trebui sa se absoarba tot. Se lasa cel putin 3 ore sa se raceasca dupa care se poate scoate din forma si se taie roburi. Se decoreaza cu ce dorim : alune, nuci caju sau fistic. Eu am pus jumatati de alune nesarate pentru ca am adaugat si in aluat. Am pudrat prajitura cu zahar pudra vanilat cu aroma de citrice.