Curros- reteta la origini din china si imprumutata de exploratorii portughezi. Nu a fost aflat adevaratul secret al chinezilor in modelarea acestor gogosi , europenii au folosit un posh cu dui stelat si astefel aceste gogosi turnate direct in baia de ulei capat o forma de bagheta zimtata.
Este o reteta foarte saraca, deoarece contine doar apa, ulei si faina, putina sare ; fara arome, fara ou.
Am facut prima data reteta de CHURROS si am inlocuit uleiul cu unt .
Am repetat aceasta reteta si am imbogatit aluatul si cu ou si putina coaja de lamaie. Bineinteles ca sunt mult mai bune, mai aromate.
Ingrediente:
400 ml apa
50 gr unt
1 lingura zahar
200 gr faina
5 oua
coaja rasa de la o lamaie mica
putina sare
100 gr zahar tos + 1 lingurita scortisoara pentru pudrat
Mod de preparare:
Apa si untul se pun la foc si se lasa pana cand apa clocoteste. Luam vasul de pe foc. Adaugam sarea, zaharul, coaja de lamaie si apoi faina si amestecam energic pentru a incorpora toata faina si sa nu ne ramana ccoloase. Lasam sa se racoreasca si apoi incorporam pe rand ouale folosind un mixer pentru ca este mult mai usor. Aluatul trebuie sa aiba o consistenta cremoasa.
Folosim un posh cu dui mare in forma de stea. Turnam direct in uleiul incins bastonase sau daca dorim putem face si cerculete. Mie imi plac bastonasele si doar asa le fac. Se prajesc pana devin aurii, se scot pe hartie absorbanta pentru a scurge plusul de ulei si apoi le trecem prin amestecul de zahar cu scortisoara. Cand le mancam putem sa adaugam si ciocolata topita.